Om Den norske Natzweiler og Dachaukomité

Vår historie og formål Den norske Natzweiler- og Dachaukomiteen (DNND) har historie som foreninger for tidligere norske fanger og overlevende fra konsentrasjonsleirene Natzweiler og Dachau. Komiteen arbeider aktivt for å bevare minnet om de som led og omkom under nazismens grusomheter, samt for å spre kunnskap om Holocaust og motstandsarbeidet under andre verdenskrig. Gjennom våre aktiviteter ønsker vi å motarbeide hat, diskriminering og rasisme.

Hva vi gjør DNND arrangerer jevnlig seminarer, foredrag og historiske reiser til de tidligere konsentrasjonsleirene Natzweiler og Dachau. Disse arrangementene gir både historiske perspektiver og aktuelle refleksjoner om demokrati, menneskerettigheter og motstandsarbeid. Komiteen legger særlig vekt på å nå yngre generasjoner, for å sikre at viktig historie og kunnskap videreføres.

Historisk kunnskapsformidling En viktig del av komiteens arbeid er å dokumentere og formidle historier fra enkeltmennesker og grupper som opplevde forfølgelse under andre verdenskrig. Gjennom personlige fortellinger og vitnesbyrd løfter vi frem ukjente eller lite belyste aspekter ved motstandsarbeidet og fangenskapets realiteter. Vi samarbeider også med forskere, historikere og utdanningsinstitusjoner for å sikre høy kvalitet på formidlingen.

Minnemarkeringer DNND deltar regelmessig på nasjonale og internasjonale minnemarkeringer. Blant disse er årlige seremonier ved konsentrasjonsleirene Dachau og Natzweiler, samt andre steder av historisk betydning. Minnemarkeringene er viktige møtepunkt for etterkommere, overlevende og alle som ønsker å bidra til at Holocausts mørke historie aldri glemmes.

Samarbeidspartnere og nettverk DNND har et bredt samarbeid med andre organisasjoner både nasjonalt og internasjonalt, inkludert Hvite Busser, Holocaustsenteret, og Den internasjonale Dachaukomiteen (CID). Samarbeidet styrker vår evne til å nå ut med vårt budskap og sikrer en kontinuerlig utvikling av våre aktiviteter og prosjekter.

Framtidige mål I tiden framover ønsker DNND å ytterligere styrke sin formidling til ungdom og skoleelever, blant annet gjennom digitale ressurser og undervisningsopplegg. Vi vil også fortsette vårt arbeid med å ivareta historiske minnesteder og bidra aktivt i samfunnsdebatten for å forebygge ekstremisme og antidemokratiske holdninger.

Apokalyptisk landskap med soloppgang, ruiner og forlatte søyler.

Etter krigen tok noen tidligere Natzweilerfanger initiativ til å arbeide for å ivareta deres interesser. På 1970-tallet samlet Jon Sølvberg de gjenlevende i det som ble kalt ‘Natzweilerkomitéen’. Formålet var både å minnes de døde og å bearbeide egne traumer. Etter hvert fikk neste generasjon en viktig rolle i å løfte videre dokumentasjons- og informasjonsarbeid.

På årets generalforsamling i Comité International de Dachau (CID) ble Claes Reksten valgt inn i styret som norsk representant, i stedet for Preben Dietrichson som trådte av. DNND og Norge beholder dermed sin plass i CID‑styret.