Årsmøte og Seminar på Gimle
Årsmøte og seminar på Holocaust-senteret: En inspirerende helg i historisk perspektiv
En vakker høstdag på Holocaust-senteret på Gimle på Bygdøy dannet rammen for årets seminar og årsmøte i Den norske Natzweiler- og Dachaukomite. Her møttes medlemmer og interesserte for to dager med foredrag, sosialt samvær og historiske opplevelser.
Seminar med tre foredrag
Programmet begynte allerede kl. 11, én time tidligere enn først annonsert. Etter en velkomst fra lokalkomiteen fulgte tre åpne foredrag:
Rune Ottosen:
Sønnen til Kristian Ottosen snakket om hvordan krigens motstandskamp preger etterkommerne, med utgangspunkt i sin nye bok om Gunnar Garbo. Han fremhevet hvordan faren Ingvald Garbos tragiske skjebne, skutt av tyskerne, ble en drivkraft for fredsengasjement som fulgte familien i generasjoner.
Øyvind Østerud:
I sitt innlegg «Var demokratiet bare en fase?» satte han søkelys på den økende autoritære utviklingen verden over. Foredraget skapte engasjement og refleksjon rundt demokratiers sårbarhet og hva som skal til for å beskytte dem.
Preben Dietrichson:
Preben fortalte om farens illegale arbeid under krigen, som resulterte i at han ble sendt som NN-fange til konsentrasjonsleirer i Tyskland. Gjennom historiske tilbakeblikk og personlige anekdoter minnet han oss på hvorfor det er så viktig å bevare minnet om disse hendelsene.
Årsmøte
Etter lunsjpause i senterets kantine, ble årsmøtet avholdt kl. 15.00. Her gikk man blant annet gjennom styrets årsmelding, regnskap, budsjett og styrevalg. Møtet ble hevet kl. 16.00, med god oppslutning og flere engasjerte innspill fra medlemmene.
Festmiddag
Senere på kvelden var det duket for en festmiddag på Café Europa i St. Olavsgate. Denne sosiale markeringen er alltid et høydepunkt, og de fremmøtte fikk en hyggelig kveld med god mat og samtaler i et eget avlukke.
Søndag 27. oktober: Besøk på Grinimuseet
Helgens program ble rundet av med et besøk på Grinimuseet, hvor deltakerne fikk omvisning og ny innsikt i fangenskapet på Grini under krigen. Dette satte et verdig punktum for en helg som hadde handlet om å minnes og lære av vår nære historie.
Takk for innsatsen!
Vi vil rette en stor takk til alle som bidro til foredrag, planlegging og gjennomføring av seminaret og årsmøtet. Helgen ga et sterkt faglig og sosialt utbytte, og minnet oss om hvor viktig det er å samarbeide og dele kunnskap om vår historie.
Vi sees igjen ved neste samling!